Welke ondergronden zijn wel geschikt en niet geschikt voor latex spuiten?
Welke ondergronden zijn wel geschikt en niet geschikt voor latex spuiten? Handig om te weten bij het spuiten van latex op wanden, muren en plafonds. Lees alles over latex spuiten op vrijwel elke ondergrond en de eventuele voorbehandeling.
Inhoudsopgave
- Muren, plafonds en ondergronden die wel geschikt zijn voor direct overspuiten met latex spuitwerk
- Muren en ondergronden die niet geschikt zijn voor direct overspuiten met latex spuitwerk:
- Kan ik latex laten spuiten op een vuile, verontreinigde muur met vlekken?
- Kan ik latex spuiten op een plafond of muur met lijmresten?
- Kan ik latex spuiten op kunststof of houten wanden en plafonds?
- Muren en plafonds met een poederig oppervlak spuiten met latex muurverf?
- Latex spuiten op onbehandeld staal of ijzer
- Latex spuitwerk aanbrengen op een muur of plafond met waterschade
- Wanden en plafonds met kieren en naden
- Conclusie
- Veel gestelde vragen
Muren, plafonds en ondergronden die wel geschikt zijn voor direct overspuiten met latex spuitwerk
Welke ondergronden kan ik direct met latex spuiten? Latex kan direct over de volgende ondergronden worden aangebracht:
- gestucte muren en wanden
- gipsplaten wanden en gipsplaten plafonds
- muren van Ytong blokken
- Fermecell-platen wandbekleding en plafondbekleding
- gipsblokken en kalkzandsteenblokken
- systeemplafonds
- muren en plafonds van kaal beton (nieuwbouwwoningen en bedrijfspanden)
- bakstenen muren en wanden
- Rauhfaserbehang en glasvezelbehang
- spachtelputz, granol en spack spuitwerk
- Donkere ondergronden. Er wordt dan voor lichte kleuren een laag extra spuitwerk aangebracht
Muren en ondergronden die niet geschikt zijn voor direct overspuiten met latex spuitwerk:
Welke ondergronden kan ik niet direct met latex spuiten? Er zijn ook ondergronden die ongeschikt zijn om direct over te spuiten met latex spuitwerk. Deze hebben een voorbehandeling nodig. Dit voor een duurzaam eindresultaat zonder vervelende verassingen achteraf. Denk aan onthechting of verkleuring van de nieuwe latex afwerklaag.
Veel voorkomende ongeschikt ondergronden bij muren en wanden hebben wij hieronder voor u op een rij gezet.
Kan ik latex laten spuiten op een vuile, verontreinigde muur met vlekken?
Kan ik een vuile muur of vuil plafond met vetvlekken, nicotineaanslag of nicotinevlekken, vochtplekken of ander soort vlekken direct met latex laten spuiten? Nee, een vuile, verontreinigde muur of plafonds met dergelijke vlekken moeten eerst worden geïsoleerd. Belangrijk is het vooraf aanbrengen van het juiste isolatiemateriaal.
Uiteraard voeren wij ook het isoleren van verontreinigde, vuile muren en plafonds voor u uit.
Kan ik latex spuiten op een plafond of muur met lijmresten?
Is latex spuiten op een plafond of muur met lijmresten mogelijk? Denk bijvoorbeeld aan lijmresten van een verwijderde behanglaag, een schroten plafond of van plafondtegels. Helaas geeft het direct spuiten van muren met lijmresten vaak een ongewenst resultaat.
Hierdoor is het raadzaam om lijmresten nadat ze zoveel mogelijk zijn verwijderd, eerst te isoleren. Dit om verkleuring van de nieuwe laag latex spuitwerk te voorkomen.
Betreft het bijvoorbeeld een oude schroten wand of een andere wandafwerking en zijn er dikkere, voelbare lijmresten op de muur of plafond achtergebleven? Dan worden deze lijmresten eerst verwijderd d.m.v. afsteken of gladschuren. Hierna kan de nieuwe laag spuitwerk worden aangebracht.
Ook dit isoleren van de oude lijmlaag voeren wij voor u uit met een kwalitatief hoogwaardig isolatie middel. Hierdoor wordt uw nieuwe latex wand- of plafondafwerking gegarandeerd vlekvrij.
Kan ik latex spuiten op kunststof of houten wanden en plafonds?
Kan ik latex spuiten op houten en kunststof wanden en plafonds zoals bijvoorbeeld muren en wanden bekleed met kunststof- of houten schrootjes, mdf panelen of groene houten zolderpanelen? Ook een kunststof of houten muur, wand of plafond zal eerst van de juiste primer moeten worden voorzien. Hierdoor wordt een goede hechting voor de nieuwe laag verkregen.
Muren en plafonds met een poederig oppervlak spuiten met latex muurverf?
Kan ik een muur of plafond met een poederig of ‘los’ oppervlakt spuiten met latex muurverf of plafondverf? Bijvoorbeeld een kalkwand, een muur met een kalklaag of een kalkplafond? Nee, dit gaat niet zonder de juiste voorbehandeling.
Deze voorbehandeling bestaat uit het fixeren van deze poederige of losse ondergrond zodat er een ‘vaste’ toplaag ontstaat. Bij dit fixeren wordt er met kwast, roller of spuit een laag fixeermiddel aangebracht. Dit fixeermiddel dringt een stukje door in het oppervlak en bindt hiermee als het ware de losse deeltjes of poederige structuur waaruit de oppervlakte bestaat.
Zo ontstaat er door dit fixeren van muur of plafond een vaste toplaag die geschikt is voor het overspuiten met latex muurverf.
Wanneer heb ik te maken met een muur met een poederige ondergrond? Veeg met een vochtige hand over het oppervlak van de wand of plafond. Geeft deze muur erg af en blijft er veel materiaal op uw hand achter dan is dit een goede indicatie.
Latex spuiten op onbehandeld staal of ijzer
Kan ik latex spuiten op onbehandeld staal en ijzer of moeten deze ondergronden eerst worden voorbehandeld? Latex is een product op waterbasis en geeft in combinatie met ijzer of staal uiteraard roestvorming.
Wordt staal of ijzer voorbehandeld en afgesloten met een hiervoor geschikt product dan zal hierover heen probleemloos latex muurverf op waterbasis kunnen worden aangebracht.
Laat u spuitwerkzaamheden door ons uitvoeren dan wordt een dergelijke voorbehandeling, indien nodig automatisch aan u aangeboden en desgewenst uitgevoerd.
IJzer en staal dat reeds van een laklaag is voorzien kan vaak eenvoudigweg worden gereinigd en licht opgeschuurd. Over deze geschuurde- en gereinigde laklaag een nieuwe laag latex spuiten is geen probleem. Ook hierover geven wij u het nodige advies.
Latex spuitwerk aanbrengen op een muur of plafond met waterschade
Latex spuitwerk aanbrengen op een muur of plafond met waterschade is goed mogelijk maar ook hier is een voorbehandeling raadzaam.
U wilt er op een ondergrond met waterschade zeker van zijn dat er geen enkel spoor van deze waterschade zichtbaar blijft? Bij waterschade dient dan eerst de oorzaak van de waterschade te zijn hersteld en/of weggenomen. Ook dient de wand of het plafond volledig te zijn gedroogd.
Vervolgens worden eventuele lekkage en beschadigingen gerepareerd. Hierna worden de lekkageplekken geïsoleerd met een isolerende coating. Deze sluit de plek van de waterschade af. Hierdoor zullen er geen sporen meer in het nieuwe spuitwerk zichtbaar zijn.
Het isoleren of afsluiten van een ondergrond met waterschade is vergelijkbaar met de eerder genoemde behandeling van een verontreinigde muur of plafond met vlekken, nicotine aanslag of lijmresten van bijvoorbeeld behang.
Wanden en plafonds met kieren en naden
Naast van het soort ondergrond, zijn kieren, naden en scheuren ook iets om bij stil te staan. Vaak zijn deze zichtbaar in hoeken van wanden en tussen wanden en plafond. Omdat dichtspuiten tijdens het latexspuiten meestal niet werkt, zal het vooraf kitten van naden en kieren vaak de oplossing bieden.
Bij scheuren in hoeken maar ook bij scheurvorming op het platte vlak van muren en plafonds, is het zetten van gaaswerk aan te raden. In geval van reparatie van bestaande scheuren maar ook voor gecontroleerde toekomstige scheurvorming. Dit door mogelijke scheurvorming zodanig te sturen dat deze verschijnt op de plaats waar ze het mooiste kan worden weggewerkt.
Conclusie
Welke ondergronden zijn wel geschikt en niet geschikt voor latex spuiten? Samengevat zijn er een aantal ondergronden die wel geschikt zijn en niet geschikt zijn om direct over te spuiten met latex muurverf. Deze ongeschikte ondergronden hebben meestal een voorbehandeling nodig. Deze voorbehandeling isoleert vuil zodat in de nieuw aangebrachte latexlaag geen vlekken of doorslag van vuil zichtbaar zijn. Voor andere ondergronden is een voorbehandeling nodig voor het verkrijgen van de juiste hechting.
Wilt u meer weten of ons advies over het spuiten van latex op verschillende ondergronden? Stel ons uw vraag d.m.v. contactformulier of bel ons op 010 3105035. Wij informeren u graag vrijblijvend over de mogelijkheden.
Veel gestelde vragen
De meeste direct overspuitbare ondergronden zijn:
– stucwerk
– gipsplaten
– ytong blokken
– fermecell platen
– gipsblokken en kalkzandsteenblokken
– systeemplafonds
– kaal beton
– bakstenen
– rauhfaserbehang, glasvlies en renovlies
– spachtelputz, granol en spackspuitwerk
Een aantal niet overspuitbare ondergronden zijn:
– vuile, verontreinigde muren en plafonds met vlekken
– een plafond of muur met lijmresten
– kunststof en hout
– poederige oppervlakken
– onbehandeld ijzer en staal
– vlekken door waterschade en lekkage
Jazeker, er zijn een aantal ondergronden die moeten worden voorbehandeld zodat ze geschikt zijn om af te werken mat latexverf.