Sierpleister Aanbrengen in 4 stappen (Wanden en plafonds)
Sierpleister is een mooie stootvaste en schrobvaste afwerking van uw wanden en plafonds. Daarnaast kunt u het gemakkelijk overschilderen met elke gewenste kleur. Zo kunt u zelf sierpleister aanbrengen in 4 stappen. Uitgelegd door onze professional met 15 jaar ervaring in het vak.
Liever laten doen? Professioneel sierpleister aanbrengen vanaf 15,- euro!
Wat is sierpleister?
Voordat we het gaan hebben over het aanbrengen van sierpleister bent u vast benieuwd wat sierpleister eigenlijk is. Sierpleister is pleisterwerk of stucwerk waarmee u een mooie decoratieve laag aanbrengt op muren of plafonds. Sierpleister kunt u na het aanbrengen verven, maar u kunt ook kiezen voor sierpleister dat al een kleur heeft. Dat scheelt u weer een stap.
Kies de juiste soort sierpleister
Er zijn verschillende soorten sierpleister die allemaal zorgen voor een ander eindresultaat. De belangrijkste soorten sierpleister die we kennen zijn spachtelputz, Granol en Rustiekputz.

Spachtelputz
Spachtelputz is een sierpleister waar kunsthars in zit en kleine steenkorreltjes die voor de structuur zorgen. Deze soort sierpleister is al jaren zeer populair zeker omdat u zelf kunt bepalen hoeveel structuur u aanbrengt door te kiezen voor een grotere of kleinere korrel. Het is bovendien betaalbaar en gaat jaren mee.
Granol
Granol is ook een sierpleister met korrels, deze korrels zijn groter dan bij Spachtelputz en Rustiekputz. Na het aanbrengen krijgt u een structuur met groeven en putjes waar u ook een patroon in aan kunt brengen. Granol heeft een beetje een oubollig karakter omdat het populair was in de jaren 70 en 80, maar het begint langzaam terug te komen.
Rustiekputz
Rustiekputz is net als de andere twee sierpleisters een korrelpleister. Deze heeft een grove korrelstructuur die ontstaat door de marmerkorrels in de sierpleister. Het is grover dan Spachtelputz, maar minder grof dan Granol.
Sierpleister zelf aanbrengen in 4 stappen
Voordat u met een spatel aan de slag gaat is het belangrijk dat u de juiste sierpleister kiest voor jouw project. Sierpleister is beschikbaar in alle denkbare prijsklasse van heel goedkoop tot premium kwaliteit. Kiest u voor goedkope sierpleister dan ziet u dat ook terug in de kwaliteit. De kans is groot dat u al binnen een paar jaar nieuw sierpleister moet aanbrengen.
1. Voorbereiden wanden en plafonds
Om te zorgen dat de sierpleister goed hecht aan de ondergrond moet u de muren en plafonds eerst schoonmaken. Begin met controleren of er geen behangresten of lijmresten op de muur zitten. Zit er al ander pleisterwerk of verf op de muur, controleer dan of die niet los zit, is dat wel het geval verwijder het dan. Lees hier over het verwijderen van spachtelputz of sierpleister.
2. Ontvetten voor het aanbrengen van sierpleister
Daarna moet u de ondergrond goed ontvetten zodat de sierpleister er goed op kan hechten. Het beste kunt u hiervoor ammonia gebruiken. Zorg er wel voor dat u de ramen open zet of voor voldoende ventilatie zorgt terwijl u dat doet.
U moet ook goed opletten met schimmelvlekken, vochtvlekken en nicotinevlekken. Alle drie moeten eerst goed behandeld worden, doet u dit niet dan kunnen de vlekken door de sierpleister trekken.
Daarnaast moet u er ook voor zorgen dat grote gaten en oneffenheden gerepareerd worden met vulmiddel voordat u aan de slag gaat. Kleine oneffenheden kunt u met sierpleister wel wegwerken, maar grote gaten zullen zichtbaar blijven.
Nu u bijna klaar bent voor de volgende stap gaat u eerst kozijnen, stopcontacten, schakelaars, vloeren en deuren afplakken.
3. Voorstrijk aanbrengen
Voordat u het sierpleister kunt aanbrengen moet u de muur of plafond voorbewerken met een primer of voorstrijk. Een primer zorgt ervoor dat de ondergrond overal op dezelfde manier de pleister absorbeert. Daarnaast zorgt het voor een beschermlaagje. Na het aanbrengen van de primer moet u 24 uur wachten voordat u de pleister aan kunt brengen.
4. Sierpleister klaarmaken en aanbrengen
Over het algemeen moet u sierpleister aanmaken met water en mengen tot een egale mix. Let er bij het mengen op dat u niet meteen teveel maakt want het kan snel opdrogen. Zeker als u niet gewend bent om te werken met sierpleister kan dit voor veel verlies van materiaal zorgen.
Dan is het nu tijd om de sierpleister aan te brengen. Dit is de belangrijkste en tevens moeilijkste stap waar een beetje oefening voor nodig is. Plaats een beetje sierpleister op een roestvrijstalen spaan en houdt die in een hoek van 45 graden tegen het oppervlak. Verdeel de sierpleister gelijkmatig in een laag die niet dikker is dan 2 mm. Wilt u ook nog een specifieke structuur of patroon aanbrengen dan moet u dat binnen 15 minuten doen, hierna is de sierpleister te veel opgedroogd.
Sierpleister laten aanbrengen
Hoe leuk het ook klinkt om zelf sierpleister aan te brengen. Het is lastiger dan u denkt. Doet u het niet goed dan zal dat voor veel frustratie zorgen en bovendien is het zonde van uw tijd. Twijfelt u of u het zelf wil doen of wil uitbesteden aan een professional, neem dan vrijblijvend contact op om de opties te bespreken.